Historien om Røros Tweed
Norsk ull, 100% norsk produksjon og tett samarbeid med Skandinavias ledende designere og tekstilkunstnere har gjort pledd fra Røros Tweed til et av de mest velrenommerte helnorske kvalitetsprodukter.
Røros Tweed ligger 600 m.o.h. i Røros, Norge. En usannsynlig beliggenhet for en tekstilfabrikk, kan mange tro – men den har sin historie. Peder Hiort, som var direktør ved Røros Kobberverk på 1700-tallet, testamenterte hele sin formue til de fattige på Røros. Hiorts testamente er blitt karakterisert som en av de klokeste donasjoner i Norden. Der står det bl.a.: «... at Arbeidsomhed derved befordres, og de som agter der at nyde noget, skal samme med Arbeide fortiene ...»
Ifølge testamentet, skulle det kjøpes inn ull og lin til utdeling blant de fattige. Av dette skulle de spinne, strikke og veve til produksjon av strømper, vadmel og varme klær – tekstiler som var nødvendig i det kalde fjellklima på Røros. Produktene ble samlet inn, og lønn betalt for arbeidet. Hvert år ved Sankthans-tider ble disse tekstilproduktene, sammen med andre gaver, delt ut til de trengende. Mange som først var lønnet for arbeidet, fikk produktene tilbake som gaver.
Grunnleggingen av Røros Tweed var en videreføring av Hiorts Stiftelses husflidsvirksomhet. Den begynte med vevkurs i 1938–39. Tekstiler ble vevd i private hjem slik som Hiorts Stiftelse hadde drevet det i 150 år, og en salgssentral ble opprettet. Det ble investert i maskiner, og etter hvert gikk virksomheten over til mer fabrikkmessig produksjon. Behov for større lokaler meldte seg, og en ny fabrikk sto ferdig i 1952.
I dag har Røros Tweed reorganisert sin produksjon for å møte utfordringene i den moderne tekstilindustri. Fabrikkens produksjon er nå konsentrert om pledd av høy kvalitet i 100% ren ny ull med design inspirert av den estetiske og kulturelle arv på Røros – og den fascinerende høyfjellsnatur.